Sunday, October 07, 2012

Belangrijke overwinning voor Groninger Combinatie


Met een 6-4 overwinning hebben we de 'strijd der combinaties' gewonnen. Een belangrijke overwinning, omdat het in een competitie waarin de verschillen heel klein zijn niet prettig is om met twee nederlagen te beginnen. Na de nipte nederlaag in ronde 1 was het nu dus zaak om te scoren tegen de Kennemer Combinatie. Lang stond het 2-2 en was de uitslag nauwelijks te voorspellen, maar na een lange en spannende wedstrijd werden de matchpunten uiteindelijk binnengesleept.

Hieronder het verslag van Jasper Geurink. Hij geeft zelf al aan dat de staartborden in zijn verslag minder krijgen dan ze verdienen. Dat klopt. Michael Riemens ging recht op de vijandelijke koning af met een stijl van mes en boter. Jorden van Foreest won een kwaliteit en maakte dat bekwaam af, alhoewel hij zijn tegenstander bijna nog een remisekansje gaf. Met een paar nauwkeurige zetten haalde hij zijn eerste meesterklassepuntje binnen. En Erik Hoeksema wist wat hem met wit te doen stond: winnen. Maar plannen en uitvoeren is nog wat anders. Een puike partij van Erik. En dan Bonno Pel. Niets ten na gesproken van de andere helden, maar zijn punt was wel heel belangrijk. Vanuit een slechte stelling knokt hij keihard terug en zette hij de stelling om in een kansrijke. Na zes uur spelen was het beslissende bordpunt binnen.

Een belangrijke overwinning
door  Jasper Geurink
Geen literaire hoogstandjes vandaag (snik), een vlot en rot stukje, zakelijk, neo-liberaal en geestelijk nivellerend in de beste D66-traditie. Tijd is geld, de tandartstarieven zijn vrijgegeven, kortom: Groninger Combinatie 1-Kennemer Combinatie 1.

Bord 1: Sipke Ernst met zwart tegen IM Christov Kleijn. Sipke speelde Open Spaans, fixeerde als een kapper in een eindspel de witte damevleugel en had zo een mooi veld voor zijn paard op c4…maar dat paard kwam er niet. Kleijn haalde, kennelijk geïnspireerd door de witte rotzooi van bord 4, halsbrekende toeren uit met zijn koning om de zwarte, verzwakte damevleugel binnen te dringen, maar hij kwam bijna in een matnet terecht. Sipke geloofde kennelijk zijn ogen niet, verbruikte te veel tijd, vond een goede oplossing maar voelde zich als een kind in een snoepwinkel…en verstarde met de winst binnen handbereik. Gezegd moet worden dat zijn verstarren nog van een 2500-niveau is en hij wikkelde dus af naar een plusremise-eindspel.

Bord 2: Arkadi Rotstein met wit tegen GM Robin van Kampen. Hiervan kreeg ik minder mee. Rotstein leek goede compensatie te hebben voor de pion die hij had geofferd op de damevleugel maar van Kampen gaf er kennelijk twee terug voor activiteit. Hij toonde aan wat voor een gevaarlijk tacticus hij is en overspeelde Rotstein in tijdnood volkomen door een amalgaam van tactische wendingen op onze arme Duitse GM los te laten. Van Kampen for 2700 and beyond.

Bord 3: Jan Werle met zwart tegen GM Wouter Spoelman. Natuurlijk, Jan was eens een uiterst getalenteerd speler maar is tegenwoordig, met een drukke advocatenbaan, een ‘gewone’, goede GM, die relatief weinig meer aan het spelletje doet. Spoelman kwam na de opening gewoon goed te staan met zware druk op de verzwakte zwarte koningsvleugel. Na tijdnood stond hij twee gezonde pionnen voor en leek de zaak voor de oppervlakkige toeschouwer (de vierde bordspeler van DGC 1) beklonken. Dat Werle nog heel wat van het spelletje begrijpt liet hij zien door zijn dame en paard als tandem te laten fungeren, steeds met kleine speldenprikjes te werken en uiteindelijk tot verbijstering van de toeschouwers remise af te dwingen door de onveilige stand van de witte vorst.

Bord 4: Jasper Geurink met wit tegen IM David Klein. Wit kreeg in een g3-Vierpaardenspel (de ‘Glek’) een dubbelpion op c3. Dat hoeft niet erg te zijn, constateerde Michael Riemens na afloop al, maar dan moet je wel activiteit behouden. Nu wil het toeval dat wit stukken ging ruilen, zijn goede stukken, al moet er ook worden vermeld dat IM Klein dat deels afdwong. Als een volleerde tandarts uit de Middeleeuwen ging Klein vervolgens met hamer, beitel en tang zitten peuren in de witte gaten op de damevleugel. Uit pure pijn en angst klom de witte koning toen maar in de vlaggenmast, richting pion h6, op de koningsvleugel. Na zet 40 gaf een hevig teleurgesteld witspeler, drie vette pionnen en een illusie armer, zijn tegenstander een hand en verwenste even de hele wereld.  

Nu resten mij nog maar 10 minuten. De anderen kan ik dus slechts zijdelings behandelen, zij krijgen als ontslagbonus een loden handdruk terwijl ze zoveel meer verdienen:

Bonno op 5 leverde een heldendaad na een onduidelijke opening door met zijn loper en toren de witte toren en het witte paard te domineren in een eindspel. De witspeler ging uiteindelijk door zijn vlag en stelling. Punt voor onze eerste doctor.

Joost op 6 speelde een verdienstelijke remise tegen een sterke jeugdspeler. Benoni, alles naar Sosonko op d6 richten, scherp toreneindspel waarin het dynamisch evenwicht niet werd verbroken.

Grisha op 7 met zwart. Steekwoorden: Ongebruikelijke Schotse opening, toreneindspel, Grisha ploetert nog door tot aan de wederzijdse dood en verder. Voorbereiding: Schwarzenegger’s Commando met Vietnamese (!) en Engelse ondertiteling. Vechtend tot het einde en daar voorbij. Mag ik voor volgende keer Conan the Barbarian suggereren, en speciaal het gebed van Arnie aan zijn god Crom?

Erik op 8 speelde een puike partij. Ongelijke lopereindspel, pion meer, torens er nog op, zwarte koning afgesneden, ragfijne techniek, winst.

Jorden op 9. Hier kreeg ik niet veel van mee. Een snelle materiaalwinst zorgde in een rare f4/b3 opening voor een zwarte winst voor onze benjamin. Zeer goed.

Michael op 10. Trefwoorden: Isolanus, spel, koningsaanval, benarde zwarte stukken, punt voor onze tweede doctor.

Kortom, het Groningse middenrif en staart zweepten de Kennemers weg: 5-1! De prutsers aan de hogere borden daarentegen leverden een wanprestatie: 1-3. Opgeteld 6-4 voor DGC 1. Maar de aandacht was voor de top. Zij zijn immers de hoogsten in rang, verdienen de bonussen en verzilveren de opties, kortom: zij zijn het belangrijkste.
Mocht u het oneens zijn met dit verslag en een evenwichtiger bespreking van de wedstrijd wensen, voelt u zich gekrenkt door te weinig aandacht of wat dan ook, weet: ook ik moet in kwantificeerbare eenheden werken en kan slechts, net als de medewerker in de thuiszorg, een beetje orde in de chaos scheppen. Helaas, ook ik heb een manager boven mij die op zijn beurt weer een manager boven zich heeft die alles moet uitrekenen.



Groninger Combinatie
2362
Kennemer Combinatie
2343
6
4
1.
2554
2424
½
½
2.
2510
2570
0
1
3.
2529
2541
½
½
4.
2342
2452
0
1
5.
2284
2247
1
0
6.
2283
2301
½
½
7.
2278
2248
½
½
8.
2349
2214
1
0
9.
2225
2161
1
0
10.
2270
2273
1
0





No comments:

Post a Comment